luni, 13 ianuarie 2020

Pregătiți-vă de criza economică globală 2021 !

Viitor cu riscuri majore
Va fi o postare lungă, dar cine va avea răbdarea sa o parcurgă până la sfârșit se va număra printre puținii inițiați in evenimentele ce vor urma.
Bunăstarea economică provoacă o adânca criza morală. Când constrângerile economice dispar, oamenii tind către absolutizarea libertății, iar absolutul a corupt dintotdeauna morala. Cu suficienți bani in buzunar sau in cont ca să-ți faci cumpărăturile la mall, cu un job asigurat care îți permite un credit pentru casa sau un city-break, omul se simte stăpân pe sine, nepăsător cu lumea, tolerant cu orice. Morala o ia la vale și nu mai interesează pe nimeni. Unii vor sa fie in trend (adică cu turma), alții se cred progresisti, iar restul sunt convinși ca pe ei nu ii afectează. Contează “materialul” ce dacă “moralul” se duce naibii.
Pe de alta parte criza economică conduce la o reglare morală. Odată ce oamenii se confrunta cu constrângeri economice dispare și neglijența morală. Când jobul ți-a fost restructurat sau ți s-a tăiat salariul, când banii nu-ți mai ajung sa plătești creditele, mall-ul s-a transformat intr-o plimbare prin fața vitrinelor, iar in loc de city-break îți permiți o ieșire cu cortul, atunci îți aduci aminte de morală. Și dintr-o data grijile tale sunt mai mari decât sa fii in trend (adică cu turma), progresul îți iese pe nas și limita ta de toleranță pentru gunoiul din societate se reduce către zero. Ideologiile, fie ca sunt roșii, verzi sau multicolore nu-ți plătesc ratele și nu-ți țin de foame. În vremuri de criza oamenii se întorc către valorile tradiționale: munca, familie, credință, respect, lege, adevăr, etc.
De ce scriu aceste rânduri? Pentru ca ne aflam in momentul in care bunăstarea actuala și-a atins limita de sus, iar criza morală pe cea de jos. Rezultatul așteptat este criza economică. Care va veni foarte curând.
Reglarea începe de la economic către moral și foarte rar invers. Pai, hai sa vedem de ce ar veni acum o criza economică. Este mai simplu decât va imaginați! Din cauza datoriilor. In momentul de față se întâmpla patru lucruri:
1. Nivelul datoriilor globale este de 246,5 bilioane $, adică 320% din PIB-ul global (date T1). Adică, datoriile sunt de 3,2 ori mai mari decât valoarea totala produsă. Mai pe șleau, situație comparabila cu datoriile unui salariat care ii depășesc veniturile de 3,2 ori.
2. Datoriile globale cresc într-un ritm mult mai rapid decât creșterea PIB-ului global. La nivel G20 gradul de îndatorare a crescut cu 72% din 2009 încoace in timp ce PIB-ul a crescut cu doar 31%, deci de peste 2 ori mai puțin. Ce înseamnă asta? In primul rând ca datoriile nu sunt acoperite in realitate și, in al doilea rând, un adevăr dureros, datoriile nu mai produc bunăstare pe termen lung. Datoriile nu mai sunt eficiente.
3. Nivelul extrem de redus al dobânzilor. Toată lumea tinde sa creadă ca asta este un lucru bun. Da, ne putem împrumuta la dobânzi mici, deci creste apetitul pentru credite. Pe de alta parte dobânzile mici înseamnă reducerea sau in cel mai bun caz stagnarea economiilor cetățenilor. Raportat la inflație averea individuală scade masiv. In plus scade și apetitul pentru economisire pentru ca nu creste semnificativ averea. Dobânzile mici facilitează consumul individual, iar la nivel de companie sau stat creditele devin ineficiente (vezi punctul 2). BCE-ul își reia programul de finanțare la dobânzi extrem de mici. Deci o invitație la mai multe datorii.
4. Cel mai mare datornic al lumii este...? Nu SUA ci China. Nivelul datoriei chineze a ajuns la 300% din PIB și 40 bilioane $. Spre comparație: nivelul datoriilor in SUA este de 106% din PIB, adică 22 de bilioane $. In T2 creșterea economică a Chinei a fost de doar 6,2%, cel mai mic nivel din ultimii 27 de ani. Pe de alta parte China este și cel mai mare debitor al lumii (și al SUA). In 2017 creditele externe ale Chinei erau de 5 bilioane $, adică 6% din PIB-ul global. Dacă China începe sa tușească, se îmbolnăvește toată economia globală. Nu degeaba Trump urmărește desprinderea economică de China.
5. Nivelul datoriilor globale actuale este la dublu fata de nivelul din 2008. Pragul de alarmă a fost depășit de mult.
Vine criza economică globală! După aprecierea mea primele semne vor apărea in 2020, dar va izbucni cu adevărat după alegerile prezidențiale din SUA, cel mai probabil in T1/T2 2021. Va fi o criza globală. Și va fi o grozăvie! Criza din 2008 a fost o bagatelă. Pregătiți-vă de ce este mai rău! Semnele se văd deja. Omenirea nu a învățat nimic, dar absolut nimic din criza din 2008. Programele conjuncturale nu mai ajuta și vor alimenta criza și mai mult. După criza din 2021 lumea nu va mai fi la fel.
Cele mai afectate domenii la nivel global in prima faza vor fi bancile, bursa, imobiliarele, retailul și industria auto. Chiar dacă primele semne vor apărea in financiar-bancar, lovitura de gratie in ce privește România va veni de la industria auto care are deja peste 13% din PIB și este cea mai importantă când vorbim de plusvaloare. Pe locul doi vor fi construcțiile și imobiliarele, iar apoi va veni retailul. Mai puțin afectată va fi agricultura.
In momentul acesta nu as putea spune cu exactitate care va fi scânteia sau dacă scânteia va fi de natura politica sau economică. Sunt multe fronturi deschise in lume: războiul comercial cu China, situația politica din SUA, amenințarea iraniana sau nord-coreană, brexitul, etc.
Ca in orice criza, vor fi multe catastrofe și câteva oportunități. Cele mai multe tari vor fi afectate de catastrofe, dar vor exista și câteva (puține) tari care vor ieși întărite din criza. In România nu exista niciun partid și niciun politician care să se gândească la o astfel de situație, prin urmare, scenarii și soluții pentru criza nu exista. Suntem total nepregătiți. Cât despre valorificarea oportunităților pe care le aduce aceasta criza nici nu poate fi vorba. Tovarășii noștri politicieni de la PSD la USR-Pluș trăiesc in lumi paralele și își fac socoteli cum sa cheltuie banii cetățenilor in următoarea legislatură. Din perspectiva asta, România va fi in rândul țărilor cel mai grav afectate. Criza va lovi România in plin. Gândiți-vă la 2008 și ridicați la puterea 3.
Ce va sfătuiesc? Începeți sa puneți deoparte pentru supraviețuire. Nu mai este vorba despre ce câștig faceți sau ca țineți banii degeaba in loc sa va faceți poftele, ci despre cum supraviețuiți următoarei crize. Optimizați-vă datoriile și cheltuielile la maxim. Asigurați-vă surse de venit stabile. Concentrați-vă pe valorile tradiționale și mobilizați-va familia și prietenii pentru aceste valori. Lăsați trendul sau moda, mergeți pe calea voastră. Viitorul este al celor care fac altfel decât turma. Știu ca este mai comod sa fii in turma, dar este mai sănătos sa fii in afara ei. Alegeți partide sau politicieni care gândesc in termeni de 30 de ani și nu profitori care se gândesc la o legislatura de 4 ani. Știu ca aici veți face ochii mari. Dacă oamenii ăștia nu sunt in sondaje sau la televizor nu înseamnă ca nu exista. Sunt puțini, dar sunt.
Cine crede ca postarea asta ar face doar panică, nu are decât sa meargă mai departe cu turma. Dacă vreți sa faceți un bine oamenilor dragi distribuiți masiv. La final este la latitudinea fiecăruia sa tragă sau nu învățăminte. Viitorul va dovedi, dar păcatul viitorulului este ca nu se mai lasă schimbat.

2 comentarii:

  1. Trebuie sa cititi neaparat ! Daca aveti mai mult de 'juma de neuron nu aveti cum sa nu intelegeti directia castastrofala in care ati bagat tara votand ce este mai marsav ,mai hot , mai tradator din ce avea buletinul de vot ! Trebuia urgent sa incetati cu dezmatul munte/mare/exotism ,cu cluburile,cu unplutul carucioarelor in super market, cu lasitatea si ignoranta fata de nemerniciile din jurul vostru ,cu SUPERPROTEJAREA DE ORICE EFORT ,VOINTA SI RESPONSABILITE A VOASTRA SI MAI ALES A PRUNCILOR VOSTRI ! Lasati lenea ,barfa, ura si apucati-va serios de munca ,de invatat ,de disciplina ,curatenie si prdine ! Rugati-va sa va ajute cel de sus sa supravietuiti ! Felicitari curajosului ,bine informatului si bine intentionatului realizator al acestui material !

    RăspundețiȘtergere
  2. "Casele de Ajutor Reciproc (CAR) vor avea un rol important in asigurarea finantarii populatiei, in conditiile inaspririi conditiilor de creditare. Creste rolul pe care il au Casele de Ajutor Reciproc in contextul turbulentelor financiare. Economisirea interna va deveni un vehicul important de creditare, in conditiile in care accesul la sursele externe este mai dificil", a declarat Florin Georgescu, prim viceguvernator al BNR, invitat la Congresul european al Uniunilor de Credit."

    RăspundețiȘtergere